Повернення Nissan на світовий ринок електромобілів багато в чому відкладалося через затримки з підготовкою до анонсу кросовера Ariya на тлі пандемії, але навіть серійним машинам не так просто завойовувати своє місце під сонцем. Ситуація ускладнюється тим, що виробнику нещодавно довелося вдатися до відкликання 9813 електромобілів Ariya, випущених з 17 червня 2022 по 19 травня 2023 року.

Проблема, що стала причиною кампанії по відкликанню, криється в конструкції тягових електродвигунів та особливостях реакції керуючого програмного забезпечення на загрозу виникнення короткого замикання. На контактних кільцях в системі живлення електродвигуна, як зазначає Electrek, в результаті зносу могла утворюватися найтонша стружка, що призводила до короткого замикання.
Різке зростання навантаження, викликане замиканням, сприймалося інвертором як аварійна ситуація, внаслідок чого програма управління екстрено відключала подачу живлення на електродвигун. Тяга на колесах зникала і на панелі приладів встигало з`явитися попередження про відключення системи електропостачання. Продовжити рух електромобіль міг після повної зупинки з наступним перезапуском системи.

Вперше з подібною поведінкою електромобіля фахівці Nissan зіткнулися під час випробувань у січні 2022 року. З лютого до квітня того ж року здійснювався пошук причин такої поведінки, корінь проблеми було виявлено, а в грудні з`явилася перша скарга на дефект з боку автовласника в Китаї. З квітня 2023 Nissan внесла оновлення в прошивку інвертора, щоб запобігти аварійному відключенню електроживлення під час руху. Ще три інциденти з клієнтськими машинами було зареєстровано до вересня 2023 року.
До 20 жовтня цього року всі власники кросоверів Nissan Ariya, які потрапляють під відкликання, будуть повідомлені про необхідність відвідати дилерський центр для оновлення прошивки інвертора. Вся процедура займе не більше ніж годину часу, але дистанційно оновити програмне забезпечення не вдасться. У березні цього року Nissan також довелося відкликати близько 1000 електромобілів Ariya через дефект кріплення керма, яке могло відокремитися від колонки.

З початку року Nissan вдалося реалізувати 7379 електромобілів Ariya у США, у Європі тираж досяг 7173 штук, у Японії - 6146 екземплярів. У Китаї, який є найбільшим ринком електромобілів у світі, компанії вдалося цього року продати лише 1575 електромобілів Ariya. Не допомогло навіть зниження ціни на величину понад 20%.