Гіперкар Toyota GR010 Hybrid дебютував в гоночному вигляді | BOSS AUTO
укр||

Гіперкар Toyota GR010 Hybrid дебютував в гоночному вигляді

Гіперкар Toyota GR010 Hybrid дебютував в гоночному вигляді фото №1
Три роки тому Toyota показала концепт GR Super Sport, з яким позначила інтерес до гіперкар і їх приходу в «24 години Ле-Мана» і весь чемпіонат гонок на витривалість WEC. Концепт намічав машину лише в загальних рисах, а тепер команда Gazoo Racing представила гоночну модель GR010 Hybrid, з якої вирушить підкорювати новий топовий клас Le Mans Hypercar (LMH). Гібрид створений в кооперації інженерів команди в Кельні і фахівців з бензоелектричних силових установок технічного центру Тойоти в Хигаси-Фудзі.
Гіперкар Toyota GR010 Hybrid дебютував в гоночному вигляді фото №2
За конструкцією GR010 сильно нагадує спорт-прототип категорії LMP1 Toyota TS050 Hybrid, який приніс Тойоті в сезоні WEC 2019-20 перемогу в заліку пілотів, виробників, так само як і перше місце в «24 годинах Ле-Мана». Але якщо в TS050 твінтурбомотор V6 володіє робочим об`ємом 2,4 л, то в GR010 він доведений до 3,5. Тягу від ДВС на задню вісь передають семиступінчаста «секвенталка» і механічний диференціал підвищеного тертя. На передній осі стоять окремий електродвигун-генератор і інвертор, розроблені Aisin AW і Denso. Електромотора ззаду, на відміну від TS050, немає. Турбошестёрка може видавати до 680 «конячок», а передній електромотор - до 272 к.с., проте за регламентом LMH комбінована потужність системи ні в який момент не може бути вище 680 сил. Тому електроніка гнучко перерозподіляє навантаження між електродвигуном і ДВС в залежності від ситуації. Харчується електрична частина машини від літієво-іонної батареї, що заряджається під час гальмування.
Гіперкар Toyota GR010 Hybrid дебютував в гоночному вигляді фото №3
Категорія LMH в чемпіонаті WEC обіцяє бути розмаїтою. Туди націлилися компанії Scuderia Cameron Glickenhaus і Peugeot. Також фірма Alpine заявляла про бажання виступити в сезоні WEC 2021, навісивши свій шильдик на болід класу LMP1 марки Rebellion (в цьому році старі машини LMP1 ще допущені до перегонів). Якийсь суперкар збирається виставити на трек ByKolles Racing. Баланс продуктивності буде використаний, щоб зрівняти їхні шанси на перемогу в абсолютному заліку. Пізніше в WEC зазначеним вище машинам почнуть загрожувати боліди категорії LMDh (вона теж вважається топової). У їх числі - розробляються зараз нові прототипи марок Porsche та Audi.