Tesla налагодила дослідне виробництво нових осередків | BOSS AUTO
укр||

Tesla налагодила дослідне виробництво нових осередків

Tesla налагодила дослідне виробництво нових осередків фото №1
Компанія Tesla показала на відео експериментальне виробництво літієвих осередків нового покоління в Каліфорнії. Тут технологія буде відпрацьована, а масової вона стане, коли в лад увійде акумуляторний завод в складі фабрики Gigafactory Berlin (термін старту не названий). Завод, до речі, обіцяє стати рекордним за потужністю - 100 гігават-годин на рік спочатку з перспективою розширення до 200 і 250 ГВт • год. Ну а самі осередки - це циліндричні елементи типу 4680 (діаметр 46 мм, довжина 80 мм). Нагадаємо, нинішні Тесли використовують осередки 18650 (діаметр 18 мм, довжина 65 мм) і 2170 (21 і 70 мм, відповідно).
Tesla налагодила дослідне виробництво нових осередків фото №2
Осередки 4680 відрізняються від колишніх не тільки розмірами, а й оптимізованої конструкцією, що підвищує потужність одного осередку і знижує шкідливі втрати струму. Мова йде про розміщення, формі і особливості вихідних контактів, електродів, що з`єднують їх провідних доріжок (покладених в спіраль) та інші деталі всередині циліндра. По суті Tesla пропонує все ті ж літієво-іонні осередки, тільки поліпшені. Тут немає ніякої «батарейній» екзотики на кшталт просуваються деякими дослідниками і компаніями твердотільних і літієво-сірчаних акумуляторів. Хоча ті обіцяють істотно більшу кількість енергії на одиницю маси.
Tesla налагодила дослідне виробництво нових осередків фото №3
Для окремих літієвих осередків типу 2170 питома місткість становить близько 260 Вт • год / кг (це число не еквівалентно питомій ємності всього блоку, адже в нього також входить корпус, системи управління і охолодження, безліч сполучних проводів). Для циліндрів 4680 заявлено значення в 300 Вт • год / кг, досягнуте тільки за рахунок зміни дизайну. Подальше зростання приблизно до 380 Вт • год / кг може бути реалізований завдяки коректувань в використовуваних матеріалах. При цьому, за оцінкою Тесли, в масовому виробництві можна поступово знизити вартість таких осередків (за кіловат-годину) більш ніж наполовину.
YouTubeПереглянути